Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(Download) "NĂ€r kastanjer spricker" by Camilla Lagerqvist # eBook PDF Kindle ePub Free

NĂ€r kastanjer spricker

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: NĂ€r kastanjer spricker
  • Author : Camilla Lagerqvist
  • Release Date : January 07, 2018
  • Genre: Fiction,Books,Young Adult,
  • Pages : * pages
  • Size : 1247 KB

Description

"Det heter Sankt Älmas hem för vanartiga flickor. Jag Ă€r en av de vanartiga flickorna, men vem Älma var har jag ingen aning om. Det Ă€r ett straff att hamna hĂ€r eftersom det egentligen Ă€r mer ett fĂ€ngelse Ă€n ett hem. Att jag Ă€r hĂ€r beror till stor del pĂ„ mitt humör. Ibland tror jag att jag föddes arg."
FemtonÄriga Majken har blivit placerad pÄ ett hem för vanartiga flickor. Hon har bott i flera olika fosterhem och nu finns det inte lÀngre nÄgon som vill ta hand om henne. Hon mottas inte direkt med öppna armar pÄ hemmet och inte blir det bÀttre av de Äterkommande Ängestattackerna och mardrömmarna som hon har. Vad var det egentligen som hÀnde med hennes förÀldrar och hur har hon fÄtt det dÀr otÀcka Àrret pÄ överarmen? Minnena frÄn de första, fyra Ären av hennes liv Àr utsuddade, men kanske finns det nÄgot som kan fÄ henne att minnas.
Camilla berÀttar:
"Idén till NÀr kastanjer spricker fick jag nÀr min pappa pratade om sin tonÄrstid. Han berÀttade att han och nÄgra kompisar brukade ro ut till en ö dÀr det fanns ett hem för "vanartiga flickor". De hÀr flickorna hade rykte om sig att vara farliga och spÀnnande. Jag blev intresserad av de hÀr flickorna. Vilka var de, vad hade de egentligen gjort för att hamna pÄ en anstalt? Faktiskt inte sÄ allvarliga saker alls, upptÀckte jag nÀr jag började göra research. Det kunde rÀcka med olydnad i hemmet, att de snattat och/eller ljugit. En del flickor hamnade ocksÄ pÄ anstalt för att de var sexuellt aktiva eller ansÄgs som sexuellt avvikande. Fram till 1979 ansÄgs till exempel homosexualitet som en sjukdom, en mental rubbning. Det gemensamma för flickorna som betraktades som vanartiga var att de ofta hade haft en vÀldigt svÄr barndom, inte sÀllan fattig och med förÀldrar som inte klarat av att ta hand om dem. Efter att ha lÀst om flera olika levnadsöden kan jag bara konstatera att mÄnga av de hÀr flickorna var ungefÀr som dagens tonÄringar, men dÄ för sextio-sjuttio Är sedan fick det förödande konsekvenser för dem."


Free Books Download "NĂ€r kastanjer spricker" PDF ePub Kindle